historische muurschilderingen

Een selectie mijn serie historische muurschilderingen.

plein 44, Nijmegen

Ik werd gevraagd om op plein 44 in Nijmegen een muurschildering te maken. Het Plein dankt haar naam aan het ‘vergissingsbombardement’ dat op 22 februari 1944 plaatsvond.  De geallieerden hadden het gemunt op het rangeerterrein van Nijmegen, dat door de nazi’s werden gebruikt voor bevoorrading of oorlogsproductie. 

De geallieerden kwamen met 200 kilometer per uur aanvliegen en helaas ging het toen fout met de timing. Veertien B-24 Liberators werpen 144 brisantbommen en 426 splinterbommen op de stad. In Nijmegen vallen 800 doden.

75 jaar later

in 2019 was het precies 75 jaar geleden dat dit bombardement plaatsvond. Ik ben de archieven ingedoken en vond twee foto’s van de gebeurtenis die ik later gebruikte als referentie. Ik schilderde de foto’s levensgroot in zwart-wit, om stadsbezoekers een indruk te geven van hoe de straat er 75 jaar geleden uitzag.

Door de harde zwarte kaders tegen de witte achtergrond krijg je al snel het gevoel van een striptekening. Tekstballonnen geven de context aan, ook heb ik een quote van verwerkt van iemand die het heeft meegemaakt.Tot slot voegde ik een paar kleurelementen toe. 

Het ventilatierooster en de airco’s op de muur rechts zitten behoorlijk in de weg, dus ik besloot het te verwerken in de schildering. Ik realiseerde me dat er precies 4 airco’s hangen, net zoveel propellers als een B-24 heeft…

cannisius wilhemina ziekenhuis

Bewoners van het appartementencomplex Bellevue aan de St. Annalaan in Nijmegen hadden genoeg van de terugkerende graffiti op hun pand en legden contact met de gemeente voor een passende oplossing. Mij werd gevraagd om een ontwerp te maken voor de onderdoorgang.

De bewoners wilden iets terugzien van de historie van deze plek. Vroeger stond hier het Caninisus Wilhelmina Ziekenhuis, dat een belangrijke functie had in deze tijd. De totstandkoming en het vergaan van het ziekenhuis werd het onderwerp van de schildering, gestyled in zwart-wit met hier en daar een kleurelement, samen vormgegeven in een stripverhaal. Wanneer je vanaf de voorkant van het gebouw met de klok mee leest, leer je meer over de geschiedenis van deze plek.