Graffiti Jam Ede 2016

Maatschappelijk vraag:
Als je in 2016 vanuit de Veluwe het centrum van Ede in fietste trof je een 70 meter lange tunnel dat elk jaar werd onder gekliederd met schunnige afbeeldingen en leuzen. Het koste de gemeente een hoop geld om elk jaar opnieuw de tunnel wit te verven. Er hing een nare sfeer en verschillende buurtbewoners reden soms om, zodat ze de Bospoorttunnel konden mijden. Op een gegeven moment zijn er kunstwerken in vierkante blokken in de tunnel beschilderd, maar ook die werden beklad. Samen met Poppodium Ede hebben we het initiatief genomen om die tunnel op te knappen en kunstenaars de kans gegeven om hun talenten te laten zien.

Artistiek antwoord
Met een beperkt budget, verschillende sponsoren en 35 straatkunstenaars uit Nederland die vrijwillig hun steentje bijdroegen, hebben we de tunnel met de graffiti jam in een dag kunnen opknappen. Met hetzelfde middel waarmee de tunnel is vernield (de spuitbus), is de tunnel weer opgeknapt. Het resultaat: Een kleurrijke tunnel waar bewoners weer prettig doorheen fietsen en genieten van verschillende vormen van straatkunst.

Co-creatie
Via social media hebben we een oproep geplaatst, zodat kunstenaars zich konden melden om mee te doen. Binnen een dag zaten we vol. Op de dag zelf verwachtten wij weinig bezoekers, maar we waren aangenaam verrast van de opkomst. Op dit punt realiseerde ik me dat er een gigantische belangstelling was vanuit zowel de artiesten als de bezoekers voor dergelijke evenementen.

Waarde creatie
Daar waar buurtbewoners eerst de tunnel meden, werd er na de opknapbeurt juist omgereden om hier doorheen te kunnen fietsen. Ook zien de omwonende bewoners graffiti en street art niet slechts meer als vandalisme zien, maar ook als volwaardige kunstvorm en zo verdween langzaam het stigma rondom graffiti. De wethouder noemde het zelfs: ''Ons eigen Kröller-Müllertje, maar dan in een tunneltje''. Dankzij de positieve geluiden uit de omgeving mochten wij in 2017 nogmaals een soortgelijk event opzetten, maar dit werd een groter project. In plaats van een tunnel, mochten we een viaduct onder handen nemen.

Combolution - Graffiti Jam Ede banner2

Combolution - Graffiti Jam Ede 3
Combolution - Graffiti Jam Ede 34